Однією з умов збереження та зміцнення здоров’я дитини, підвищення опору її організму до хвороб, і як наслідок успішності у навчанні є повноцінне харчування. Саме тому відділом освіти приділяється велика увага даному питанню і в березні 2013 року здійснено перевірку стану організації раціонального харчування дітей в дошкільних навчальних закладах Новоукраїнського району
. Питання організації раціонального харчування дітей в ДНЗ, як однієї з передумов формування фізичного здоров’я дітей розглядалося на нарадах керівників ДНЗ..
Організація харчування дітей в дошкільних навчальних закладах району здійснюється згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 1591 від 22.01.2004 року « Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», а також «Інструкції про організацію харчування дітей в ДНЗ», чинних санітарних норм та правил.
У закладах встановлено доцільний режим харчування, наявні меню-вивіски (про денне меню), графіки видачі їжі, добові проби, призначені відповідальні особи за організацію харчування, ведеться контроль за дотриманням правил організації харчування з боку медперсоналу та адміністрації.
Харчоблоки, комори, овочесховища утримуються відповідно санітарно-гігієнічним вимогам. Технологічне та холодильне обладнання в робочому стані. Дитячі садки забезпечені необхідною кількістю посуду, котрий промаркований і використовується за призначенням. У місцях миття посуду є інструкції щодо правил миття посуду, використання мийних засобів. Наявні картотеки страв, орієнтовні двотижневі, сезоні меню, затверджені СЕС, щоденні меню-розкладки, котрі відповідають картотекам страв.
В більшості дошкільних закладах району організоване трьохразове харчування.
Дотримано вимог чинного законодавства щодо встановлення батьківської плати за харчування дітей в дитячих садках. Вона становить 50% від вартості харчування однієї дитини в день.
Вартість харчування однієї дитини на день складає: яслі- 6 грн., сад – 9 грн.
В дитячих садках наявний асортимент круп, цукор, борошно, масло вершкове, овочі, риба, м’ясні та молочні продукти, соки тощо. Всі продукти харчування, що надходять в заклади, відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість. Зберігаються продукти в спеціально облаштованих коморах, овочесховищах, холодильниках, де забезпечено дотримання санітарних норм, в тому числі товарне сусідство, температурний режим тощо. Дані про безпечність якості продуктів та термін їх реалізації систематично фіксується в Журналі бракеражу сирої продукції. Облік продовольчої сировини фіксується в Книгах складського обліку продуктів.
Для достатнього забезпечення дітей вітамінами групи В, з метою сприяння профілактиці кишкових дисбактеріозів в раціон харчування 2 рази на тиждень включається кефір.
Відповідно до вимог організовано питний режим.
Враховуючи те, що діти отримують харчування не лише в дитячому садку, а й вдома, завідуючими, вихователями або медичними сестрами проводиться роз’яснювальна робота з батьками про характер рекомендованої дієти, наступність харчування вдома і в дошкільному закладі, режим харчування у вихідні та в святкові дні, про доцільність використання відварів лікувальних трав та інше.
В дошкільних закладах проводиться відповідна робота з набуття культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі (користування столовими приборами, чергування у групі, сервірування столів і прибирання використаного посуду). Належна увага приділяється культурі прийому їжі. Враховуючи актуальність проблеми, вихователі постійно працюють над формуванням культури здоров’я вихованців, прищеплюють розуміння пріоритету здорового способу життя, надають ґрунтовні знання про основи здоров’я, щоб знання, уміння і навички перейшли у звичні, необхідні потреби.
Упродовж останніх років стало доброю традицією проводити в закладах освіти тижневики і декадники здорового способу життя. Дошкільні заклади беруть активну участь у їх проведенні, що сприяє активізації роботи педагогічних колективів у розв’язанні завдань формування, збереження та зміцнення здоров’я вихованців.
Ефективність фізкультурно-оздоровчої роботи в дошкільних закладах визначається правильно спрямованою роботою з батьками з даного питання. Під час консультацій, через оформлення батьківських куточків, папки-пересувки вихователі інформують родини про їх вплив на формування фізичного здоров’я дітей. До відома батьків представлені напрямки формування культури здоров’я у дитячому садку, як саме і коли здійснюються оздоровчі заходи. Санбюлетні, консультації та рекомендації для батьків регулярно змінюються. Заслуговує на увагу фотомонтаж «Зростай здоровим, малюк!» (ДНЗ № 5), фото стенд «Малятко-здоров’ятко» (ДНЗ № 1), стенд «Здорова дитина» (ДНЗ
« Барвінок»). В більшості дошкільних закладів міста проблеми здорового способу життя розглядалися на батьківських зборах як загальних, так і групових. Показником роботи з батьками вихованців є їх участь у святах, розвагах, спільних заходах. Педагоги закладів ведуть широку просвітницьку роботу серед батьків району щодо збереження та зміцнення здоров’я дітей, поглиблення психолого-педагогічних знань.
Андріяш Г.В., методист відділу освіти